субота, 3. август 2013.

Fougasse provençale


Fougasse  je vrsta tankog hleba tipična za francusku regiju Provansa. Osnovni sastojci su brašno, kvasac, maslinovo ulje a dodaju se još i tipični provansalski začini (ruzmarin, timijan, origano, bosiljak, žalfija, lavanda). Po izboru, mogu se staviti još i masline, sir, crni luk, sušeni paradajz, slanina, inćuni itd. Obično se testo tako oblikuje da podseća na klas žita.
 
Ovi hlepčići su se u početku koristili za proveru temperature u pećima na drva, pa su ih majstori stavljali prve na pečenje pre nego što bi krenuli sa pečenjem hleba. Tako da su obično bili i prvi jutarnji obrok za pekare šegrte.
 
Postoje brojne varijacije fougasse i mada su najčešće slani, mogu biti i slatki, zapravo svaka regija, grad pa čak i porodica ima svoj vlastiti recept. Evo jednog koji se nama najviše dopao (fotke su skupljene iz više puta:).
 
 
 Sastojci: 350 g brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 kašika provansalske mešavine začina, 50 ml maslinovog ulja, oko 2 dl tople vode, oko 100 g maslina i po želji slanina od mangulice, kulen itd.
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode, dodati kašičicu šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
 
U dubljoj posudi izmešati brašno, so, mešavinu začina, dodati pripremljeni kvasac i ulje. Zamesiti mekše testo sa toplom vodom, dodati još malkice brašna ako je potrebno da se ne lepi za ruke. Testo pokriti i ostaviti da odmara oko 30-tak minuta. 
 

Testo zatim podeliti na dva dela i po želji dodati seckane masline, kockice sira, sušeni paradajz ili proprženi luk i kockice slanine. Ruke nauljiti i rastanjiti hlepčiće tako da dobiju oblik lista. Prebaciti na pleh i oštrim nožem zaseći na par mesta (kao na slici), zareze malo raširiti da se odvoje. Možete sada utisnuti i par celih maslina odgore.
 
Po želji pospite sa još malo začinskog bilja i krupnom morskom soli, a možete rasporediti i kockice sitno seckane slaninice ili kulena ako ih već niste prethodno dodali u testo.
 
Hlepčiće stavite da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 20-tak minuta. Poslužite ih odmah i grickajte dok su tako fino topli i krckavi, recimo uz dip od suvih paprika... bon appétit!:) 
 

Dip od suvih paprika
 
Sastojci: 10 suvih paprika, 1 veći crni luk, 3-4 paradajza, 2 češnja belog luka, so, biber, ulje
 
Priprema:
 
Paprike preliti vrelom vodom i ostaviti ih potopljene 15-tak minuta. Zatim ih ocediti i sitno iseckati. Paradajz na kratko spustiti u vrelu vodu i oljuštiti, pa i njega seckati na sitne kockice.
 
Na ulju propržiti prvo seckani crni luk, dodati zatim paprike, beli luk i kockice paradajza. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati na tihoj temperaturi dok veći deo tečnosti ne ispari, a za to vreme umak će se fino zgusnuti. Može se pripremati i sa svežim paprikama, ali sa suvim ima poseban šmek.
 
Možete se odmah poslužiti čim se zgusne, a možete ga po želji usitniti i u mikseru da bi bio kremastiji... odlično ide uz tanke hlepčiće kao meze .:) 
 
 
U najavi...

Ovog meseca spremamo i razna ukusna letnja jela, evo samo u par sličica šta će se sve naći na meniju u avgustu... biće tu i po neki brzi letnji slatkiš i još iznenađenja.:)


Sve linkove ću kasnije postaviti i na ovoj stranici, tako da ćemo na kraju meseca imati pravi letnji jelovnik.... do kuckanja!:)


 Letnji jelovnik za 7 dana:

1. Letnja supica i Tart sa paradajzom
2. Omiljena pasta
3. Jela iz rerne
4. Zeleno, volim te zeleno
5. Ukusna piletina
6. Šaran iz rerne
 

22 коментара:

  1. Ne znam koja je slika od koje lepša, ali to je ovde na blogu standard, što važi i za recepte :-)) Uvek svratim sa velikim očekivanjima a ode pozitivno iznenađena :-))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tajana, hvala ti na lepim recima, znas da ste svi ovde uvek dobrodosli, saljem ti veliki poljubac!:))

      Избриши
  2. Prvo ovaj dip od suvih paprika me je oduševio. Pa to može i kao zimnica da se ostavi ili da se spakuje u čaše od kiselog mleka pa u zamrzivač. Pravim obavezno. Fougasse mi čuči u draftu već 2 godine nikako da ga slikam ponovo. Jedina razlika je što ja testo držim 24-36h u frižideru. Mnogo dobra stvar i odlična grickalica za goste (a i jeftina).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, verujem da bi se mogao ostaviti i za zimu posto vec ionako zamrzavam casice sa gusto ukuvanim paradajzom, pa ih posle dodajem u corbice, gulase i sl. A jedva cekam da tvoj receptic ugleda svetlo dana, pa cemo da razmenimo iskustva.:))

      Избриши
  3. I meni se mnogo dopada ovaj dip od sušenih paprika. Nadovezujem se na Jelenin komentar - možda može paradajz da se zameni pelatom, pa da se pravi i zimi? U svakom slučaju ću ga probati. Divne slike, kao i obično...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, hvala ti... odlicna ideja za pelat, s obzirom da su i suve paprike bas zimski specijalitet, a sada ga mozemo praviti i od svezih paprika kad ih ima u sezoni.:))

      Избриши
  4. Uvijek me iznova oduševi tvoja ponuda jela,jednostavno i perfektno rekla bih,slike su toliko jestive da bih odmah poželjela probati od svega po malo.
    Veliki pozdrav ti šaljem!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelyce, tako bih volela da mogu jednom da te ugostim, nadam se da ce biti prilike da se vidimo ove godine... puno vas sve pozdravljam!:)))

      Избриши
  5. Uh, što volim svratiti kod tebe. Ne znam kako izdržavaš dok spravljaš jela, ali nama pored vaših fotografija zbilja nije lako:)) Sve je primamljivo, lepo aranžirano...Uz pozdrav želim ti lep vikend.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Rado, moram priznati da ni ukucanima nije lako, najcesce se sve ohladi dok zavrsim foto session, a cesto nekada i ceo sto bude zauzet zbog fotkanja.:D Hvala na lepim zeljama, saljem puno lepih pozdrava i zelim ti prijatan vikend!:)))

      Избриши
  6. Ti ces me stvarno naterati da dodjem u domovinu brze no sto sam mislila. Sve ovde kod tebe i dise i mirise.!
    Letos sam u onom nasem etno "gros"restoranu jela dip ili salatu od paprika i od tada pokusavam da je napravim. uspela sam do nekle. Meni se ucinila kao kombinacija suve i sveze pecene crvene paprike sa prazilukom. Ova tvoj dip izgledom strasno podseca. x

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Drzim onda fige da dodjes sto pre, hihihi... verujem da bi bilo fino i da se kombinuju suva i sveza paprika, moracu da isprobam sledeci put.:)) Puno pozdrava i zelim ti lep vikend!

      Избриши
  7. pošto sam dobila jednu provansalsku kuharicu i ja se već dugo spremam napraviti ovo...ali, iskreno mene se jako dojmio i ovaj dip od suhe paprike...imama paprike još od moga posjeta beogradu i bome će završiti u ovom dipu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, samo ti nama napravi nesto lepo iz te kuharice, a nadam se da ce vam se svideti i paprike na ovaj nacin.:))kiss

      Избриши
  8. Mljac, mljac, baš si me namamila, odlično izgleda!
    Veselim se najavljenim receptima, posebno setu "iz pećnice" :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Kad sam sastavljala jelovnik, nisam bas racunala da ce biti ovakve vrucine, ali nadam se da ce malkice popustiti dok stignemo do seta iz rerne.:)))

      Избриши
  9. ja obožavam ovakve pogače, em meka,mirisna, aromatična, em divno izgleda :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taco, i mi nekako najviše uzivamo u tim hlepcicima preko leta, uz salatu i neki fini namaz ne treba nista drugo, a zgodni su i za grickanje uz film.;))

      Избриши
  10. krasan je ovaj kruh!!nisam ga još probala!

    ОдговориИзбриши
  11. Recepto su odlični kao i uvijek, no moram komentirati trud - nevjerojatno je koliko truda ulažeš u svoje postove, uvijek gledam i divim se neko vrijeme pa onda čitam :)

    ОдговориИзбриши
  12. Divan post onako baš ljetni pun okusa, boja i mirisa.

    ОдговориИзбриши
  13. Baš bi mi bilo žao da sam propustila ovaj post! Ovaj dip mi je extra a hleb sam htela sto puta da probam pa ga onda smetnem s uma, oovog puta sigurno neću:')

    ОдговориИзбриши